Symposium: Mind your step Vrijdag 3 september
Inleiding Mind your Step
Een congres over de relatie tussen ons brein en lichamelijke klachten

Al jaren stond het op onze verlanglijst om een congres te organiseren over het thema ‘Wat is de relatie tussen ons brein en lichamelijke klachten?’ Hoeveel van onze therapie heeft te maken met goede communicatie, mensen hoop en aandacht geven? Wat zijn de gevolgen van stress en burn-out op ons loopgedrag en vice versa? Waarom ervaren sommige mensen meer pijn dan andere en wat is de invloed van een therapeut die niet lekker in zijn/haar vel zit op de kwaliteit van de therapie? Deze en vele andere vragen gaan we behandelen tijdens het congres "Mind your Step".

We gaan tijdens dit congres van wetenschap naar empirische ervaring, maar zullen ook de grenzen opzoeken tijdens een workshop waar therapie nog in de pioniersfase staat en de behandeling niet erkend is. Dus laten we het thema van het Eurovisie songfestival volgen: Open up. Laat je inspireren om met een ruimere blik naar je vak en je cliënten te gaan kijken.

Over dit congres gaat gesproken worden, dus wees erbij.
Sprekers plenaire gedeelte:
Bram bakker:
psychiater en publicist.
Hij werkt als medisch directeur in een verslavingskliniek en is gespecialiseerd in de relatie tussen leefstijl en psychisch welbevinden. Bram schreef boeken over o.a. Runningtherapie, psychiatrische pillen en preventie van burn-out. Ook schreef hij “De dokter als patiënt”, over de arts die aan de andere kant van de tafel komt te zitten en patiënt wordt. Dhr. Bakker neemt ons mee in zijn kennis over mind en body, stress en ademhaling, en het belang van bewegen voor iedereen om gezond te blijven. Welke gevolgen hebben mentale klachten op het lichaam en welk genezend vermogen ligt er verborgen in bewegen? Een presentatie die uw kijk op uw vak en uw patiënten zal veranderen.
Prof.dr. A.W.M. Evers:
Hoe kunnen we placebo-effecten optimaal gebruiken in de gezondheidszorg?
Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Ze promoveerde in 2003 aan de Radboud Universiteit (cum laude). In 2011 werd ze benoemd als hoogleraar psychobiologie van somatische aandoeningen aan de Radboud Universiteit en in 2013 werd ze hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. De onderzoeksgroep van Andrea Evers voert zowel fundamenteel onderzoek uit naar de psychoneurobiologie van placebo- en stressmechanismen als translationeel onderzoek naar screening en zelfmanagement of cognitieve gedragsinterventies voor gezonde populaties en chronische somatische condities. De belangrijke onderzoeksvraag waar zij momenteel mee bezig is luid: Hoe kunnen we placebo-effecten optimaal gebruiken in de gezondheidszorg? Over dit onderwerp neemt hoogleraar Andrea Evers u mee in haar presentatie.
Jordy den Engelsman:
De rol van de 'mind' op je 'steps'.
Een nieuwe definitie van gezondheid, transdisciplinair samenwerken en bovenal gemotiveerde professionals die streven naar goede zorg en tevreden cliënten.

Als fysiotherapeut en basic body awareness therapeut ben ik geschoold om vanuit een breed perspectief naar het menselijk bewegen te kijken, niet vanuit pathologie of asymmetrie, maar vanuit factoren welke elkaar wederkerig beïnvloeden en tot uiting komen in de kwaliteit van bewegen.

Vandaag geef ik jullie een introductie in hoe mijn blik op het menselijk bewegen is ontwikkeld en welke mogelijkheden dit biedt om effectievere zorg te bieden als specialist op het gebied van menselijk bewegen.

Hierbij komen onder andere de factoren aan bod, welke naast de biomechanica en fysiologie, direct effect hebben op de kwaliteit van bewegen.

CV
  • Jordy den Engelsman, Dordrecht (1981)
  • Fysiotherapeut (2006)
  • Basic Body Awareness Therapeut (2009)
  • Gezamenlijk spreekuur met podotherapeut (2010 - heden)
  • Div. cursussen o.a. vanuit de Hallux Acadamy voor podotherapeuten en fysiotherapeuten. (2010 - heden)
  • Presentatie en publicatie: A pilot study on the relation between mental state and movement quality in walking on a woman with bipolar disorder. (2006)
  • Secretaris International Association for Teachers in Basic Body Awareness Therapy IATBBAT (2013-2019)
  • Publicatie Podosophia: Bewegen in breder perspectief: de synergie tussen passieve en actieve stabiliteit. (2019)
  • Docent Basic Body Awareness Therapie (2020)

Linda van der Helm (connecting footsteps)
"INJURIES ARE OUR BEST TEACHERS"
WAT EEN CHRONISCHE BLESSURE JOU NOG MEER KAN VERTELLEN

“Als het gaat om chronische blessures, dan ben ik een echte ervaringsdeskundige. Langdurige enkelklachten, liesproblemen, polsklachten en op mijn tweeëntwintigste scheurde ik mijn kruisband. Ik besloot te stoppen met voetballen en revalideerde zoals verwacht. Echter bleef ik vage klachten houden die mij in de weg stonden om te doen wat ik leuk vond, namelijk bewegen!

Ik weet zeker dat jij in de rol als podotherapeut deze situatie herkent. Er zijn veel cliënten met bijvoorbeeld de bekende fasciitis plantaris, waarbij het herstel toch niet zo loopt zoals jij had gedacht. Waarom helpt de therapie bij de een wel en bij de ander totaal niet is een vraag die mij bleef fascineren. Ik ging op onderzoek en ontdekte een totaal andere benaderingswijze. Blessures zijn namelijk FANTASTISCH interessant.

Met veel liefde deel ik de inzichten, tips en ideeën die mijn podobrain toen enorm heeft doen inspireren.

CV
  • Linda van der Helm – blessure transformatie coach

Linda van der Helm is afgestudeerd als (sport)podotherapeut. Na 10 jaar in deze branche gewerkt te hebben, klopte het voor haar niet meer en ging het roer om. Ze startte haar onderneming Connecting Footsteps. In haar werk begeleidt ze mensen met chronische blessures (aan het onderlichaam) om zich fysiek en mentaal weer echt fit te voelen. Door middel van een coachingsprogramma vertaalt ze de blessure naar de onbekende onderliggende oorzaken en laat ze haar cliënten ervaren dat ze zelf een enorme invloed op hun weg naar herstel, energie en vrijheid
 
Namiddag gedeelte keuze uit 4 workshops
(KEUZE UIT 3 OP DE DAG ZELF)
Workshop 1
Martijn Mensink (Mindful Run): Mindful walking and running


In deze workshop neemt Martijn je mee het bos in voor een rondje Mindful walking en voor alle niveaus een stukje mindful running. Wat is het belang van aandachtig rennen en wandelen? Tijdens deze workshop leer je hoe je mindfulness en ademhalingstechnieken kunt integreren in je eigen leefstijl.

Deze workshop is een onderdeel van de succesvolle Mindful Run Methodiek. De kracht van ademhalen, heeft zeer veel impact. Medewerkers ervaren direct het effect van stressvermindering en helderheid. Meer zuurstof = meer energie!
Maak het mee in deze actieve workshop van Martijn Mensink.

Workshop 2
Jordy den Engelsman: Interactie cliënt en behandelaar


Meer bewust gebruik willen maken van jezelf als therapeut en je praktijkruimte om een effectievere behandeling te creëren? In deze workshop gaan we stapsgewijs aan de slag met de externe en persoonlijke factoren welke vanuit de ‘mind’ effect hebben op de ‘steps’ van de cliënt. Denk hierbij aan praktijkinrichting, eigen houding, omgevingsfactoren en stress.

Aan het einde van de workshop stap je naar buiten met een overzicht of plan voor je eigen praktijkvoering om een meer representatief en complete analyse te maken van het beweeggedrag van de cliënt.

Workshop 3
David Müskens: Biologika en Touch of Matrix


David behandelt als (turn)podotherapeut al 12 jaar lang klachten aan de onderste extremiteit. Door het volgen van verschillende opleidingen heeft hij ingezien dat het niet alleen belangrijk is om ook de bovenste extremiteit mee te nemen in het onderzoek maar ook het brein. En zelfs nog een stap verder; ons onderbewustzijn! Werken met de 90% van onze hersenen die wij nog niet snappen, maar we wel prachtig mee kunnen werken.

Stap vandaag eens uit je podotherapeutische comfortzone en krijg inzicht in het zinvolle proces van ’ziek’ worden. Via de Biologika-wijze legt David uit wanneer ons lijf ‘klachten’ gaat geven. Via de DORN-methodiek laat hij het gevolg zien van ruggenwervels die niet netjes recht staan. En door middel van Touch of Matrix dat je deze informatie weer lekker kunt vergeten omdat ons onderbewust zijn zelf precies weet wat er aan de hand is. JIJ bent je eigen therapeut!

Ben jij ook zo benieuwd naar de onderliggende oorzaak van fasciïtis plantaris, de hallux valgus en knie-pijn?

Workshop 4 Linda van der Helm workshop: Can you feel it?
An injury is not a process of recovery, it’s a process of discovery

Ik ben een voorstander van praktische workshops en daarom gaan we in mijn workshop bewegen en het gevoel herontdekken. We weten allemaal hoe de cliënt beter zou kunnen bewegen, maar hoe is dat bij jezelf? Kun jij voelen waar nog werk aan de winkel is? We gaan uit het hoofd en focussen op jouw lijf. Ben jij ook nieuwsgierig wat jij vandaag mag ontdekken?
 
Programma
Datum 03-09-21 / Boshotel Overberg / Dwarsweg 63b / 3959 AE Overberg
 
08.45 Inloop en registratie
09.30 Opening dagvoorzitter
09.45 Jordy den Engelsman: de rol van de 'mind' op je 'steps'
10.05 Bram Bakker: de dokter die zelf patiënt werd
11.00 Pauze
11.30 Linda van der Helm: mensen bewust maken van de vaak onbekende onderliggende oorzaken van hun chronische blessure
11.50 Prof.dr. Andrea Evers (Universiteit Leiden): Hoe kunnen we placebo-effecten optimaal gebruiken in de gezondheidszorg?
12.40 Pauze
13.30 Workshop ronde 1
14.30 Workshop ronde 2
15.30 Workshop ronde 3
16.30 Sluiting + Borrel
17.30 Huiswaarts

Tickets bestellen:
Accreditatie is aangevraagd st. ADAP (podotherapeuten) en KABIZ (stichting LOOP)
Prijs: € 175,00 Deelname studenten mail ons voor info. Deelname voor leden Vereniging van Voetexperts € 157,50
Exclusieve sponsor:
Prijs € 175,00 Deelname studenten mail ons voor info. Deelname voor leden Vereniging van Voetexperts € 157,50 Accreditatie 5,5 punten voor NVvP leden Tickets bestellen
Exclusieve sponsor: